Cardy, ook geschreven als Cardi, Karde of Kardy, net als Kardoen of als Spaanse Artisjok bekend, is een van de mooiste en imposantste oude groentesoorten, die ook graag als sierplanten wordt ingezet. De gedroogde goed houdbare bloemen zijn een vaak gebruikt element voor gedroogde bloemstukken.
De meerjarige vaste plant imponeert met zijn grootte, de opvallend grote, overhangende bladeren en vanaf het tweede jaar met talrijke vertakte, prachtige blauw violette artisjok-bloemen.
In tegenstelling tot de artisjok, die strikt genomen als kweekvorm afstamt van de Cardy, is ze ook in iets koelere klimaten goed te kweken en wordt gezien als een typische wintergroente. Voor de consumptie gebruikt men niet de bloemen, maar de geschilde en van bladresten bevrijde stengels en spruiten, die vooral in Italië, Spanje en Frankrijk als delicatesse gelden. Ze smaken een beetje bitter door de eetlustopwekkende bitterstoffen die ze bevatten, maar gelijktijdig heerlijk nootachtig.
Net als asperges zijn Kardoenen ook geschikt om te bleken. Daarvoor moeten de planten in de herfst voor de oogst gedurende een paar weken losjes aan elkaar gebonden en over het grootste deel van hun groeihoogte met een luchtdoorlatende, maar relatief lichtdicht materiaal - bijvoorbeeld jute - worden verdonkert, zodat alleen nog de bovenliggende bladeren licht krijgen. De nieuw ontspruitende gebleekte bladstelen kunnen dan net als asperge worden gebruikt. Ze moeten ook worden geschild voor het eten.
De cynarines in de bladeren behoren tot de cafeïnezuurderivaten, die de lever en gal versterken. Dit geneeskrachtige effect wordt vooral door de bereiding van de bladeren als tee bereikt, zoals het ook bij de artisjok gebruikelijk is.
In Portugal wordt schapenmelk voor de regionale kaas Queijo de Azeitão und Queijo Serra da Estrela ,in plaats van met stremsel, met een aftreksel uit de meeldraden van de Cardy verdikt.
Cynara cardunculus zaad, Inhoud: ca. 20 Cardy zaden