Zaden voor eetbare wilde kruiden - vaak vanouds beproefd en weer vergeten

Er zijn heel veel wilde kruiden die in onze directe omgeving groeien en die we niet eens herkennen. Dit is in veel opzichten erg jammer, omdat dit ook oude kennis is, die we in deze tijd zijn kwijtgeraakt en die onze overgrootouders misschien nog hadden.

Het mooie van het gebruik van eetbare kruiden is, dat ze een natuurlijke en gezonde toevoeging aan ons voedingspatroon zijn.




Ze bieden een groot aantal voordelen, waaronder:
  • Wilde kruiden zijn vaak rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze kunnen een goede bron zijn van vitamine C, ijzer, calcium en andere voedingsstoffen.
  • Smakelijke variëteit: Eetbare wilde kruiden geven een verscheidenheid aan aromas aan onze gerechten. Ze kunnen een pittige, bittere of nootachtige smaak hebben en zo de smaak von onze maaltijden versterken.
Het kweken van eetbare wilde kruiden in je eigen tuin is zeer de moeite waard, omdat ze meestal weinig eisen stellen en geen verzorging of bemesting nodig hebben. Hierbij komt: het verzamelen in hun natuurlijke omgeving is moeizaam en brengt altijd het risico van verwarring met andere, oneetbare of zelfs giftige planten met zich mee.
Bovendien zijn wilde kruiden langs de weg vaak vervuild met pesticiden, uitlaatgassen of andere stoffen die de kwaliteit en smaak aantasten of schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze zelf te planten en te oogsten is gemakkelijker en veilig!