Biologische zaden of conventionele zaden? - Een beslissingsondersteuning

Sinds 2015 is de Magic Garden Seeds GmbH gecertificeerd voor de verkoop van bio-zaden. Sindsdien proberen we continu ons uitgebreide assortiment plantenzaden stuk voor stuk om te schakelen op bio-gecertificeerde zaden en deze aan te vullen.
Veel van onze klanten hebben deze verandering met veel plezier geaccepteerd, maar er zijn altijd weer kritische vragen, waarom het noodzakelijk zou zijn, dat ook zaden uit gecontroleerde biologische teelt komen?

Drie belangrijke redenen, waarom men zaadstabiele bio-zaden zou moeten kopen

1. Onbelaste bio-zaden

Bio-zaad komt van planten, die al zijn geteeld in gecontroleerde biologische landbouw op onvervuilde bodems en vrij van pesticiden en chemische mest. Ook het gebruik van chemische beitsen wordt achterwege gelaten, waarmee het zaad in de conventionele teelt vaak wordt behandeld, om het kiemvrij te maken en zo te beschermen tegen ziekteverwekkers. Op zich is dit een begrijpelijke en verstandige zorg, maar de zaden zijn zeker met schadelijke stoffen besmet, die men onder andere verantwoordelijk maakt voor het uitsterven van de bijen. De beste voorwaarden voor de oogst van gezonde, ecologisch en onbesmet fruit, groente en kruiden is het zaaien van gezonde en onbelaste zaden.

2. Zaadstabiele bio-zaden

Bij Magic Garden Seeds krijgt men uitsluitend zaadstabiele soorten en geen hybride zaden (hybridezaden herkent men meestal goed aan het achtervoegsel 'F1'). Als 'zaadstabiel' worden planten genoemd, waaruit kiembare zaden kunnen worden geoogst. Zaait men deze in het volgende seizoen, zo worden planten verkregen, die dezelfde kenmerken hebben als hun ouders. Zaadstabiele soorten kunnen daarom jaar na jaar nog worden vermenigvuldigd. Men moet de zaden niet opnieuw kopen en is daardoor onafhankelijk van grote zaadbedrijven. Doet men dit, zo zal men door de jaren heen waarschijnlijk planten blijven behouden, die zich aan het lokale klimaat hebben aangepast en daarom gezonde en stabiele opbrengsten kunnen leveren. Niet alle bio-zaden zijn tegelijkertijd ook zaadstabiel. Besteed daarom speciale aandacht aan deze markering 'zaadstabiele zaden'.

3. Behoud van verscheidenheid aan variëteiten

Sinds eeuwen streven boeren wereldwijd naar het kweken van robuuste, gezonde en hoogproductieve rassen. Dit heeft geresulteerd in een uitgebreide schat aan ervaring en kennis rond om de cultivering van planten als ook een geweldige schat aan veel verschillende soorten en variëteiten. De conventionele markt heeft zich tientallen jaren sterk ingezet, zeer productieve soorten te kweken en op de markt te brengen, die voor de commerciële teelt goed functioneren, omdat ze massa produceren, die kan worden gestandaardiseerd, maar de diversiteit uit het oog verloren. In supermarkten vindt men vaak maar één pompoensoort, de standaard komkommer of altijd dezelfde tomaten. Gelukkig vindt ook hier een langzaam omdenken plaats, want alleen met het behoud van verscheidenheid aan variëteiten zal het mogelijk zijn, de uitdagingen van de klimaatveranderingen aan te gaan en planten te kunnen kweken, die bestand zijn tegen de veranderde klimaatomstandigheden en bodems.