Postelein, winterpostelein, Cuba-spinazie: Dit zijn de namen voor Montia of Claytonia perfoliata, een zeer lekkere en gezonde winterbladsla. In het Engelstalige gebied kent men de plant ook onder de naam Indian Lettuce of Miner's lettuce.
Beide namen zijn een verwijzing naar de oorsprong, want de plant komt oorspronkelijk van de westkust van Noord-Amerika, waar ze al in de tijd van Christoph Columbus bij de oorspronkelijke bewoners van Amerika als voedingsmiddel en geneeskrachtige plant werd gebruikt. Later in de tijd van de goudzoekers voedde het gewone bordenkruid dan ook zo menig goudgraver. Daar begon dan ook zijn reis naar Europa, waar het tegenwoordig vooral als Neofiet in het Noordwesten veel gevonden wordt op velden en in onkruidgebieden.
Postelein, ook winterpostelein genoemd, is rijk aan vitamine-C, magnesium, calcium en ijzer en bevat voor een bladgroente zeer weinig nitraat. Het is gemakkelijk te cultiveren en een echt Allround-Talent in gebruik, omdat men elk deel van deze plant kan gebruiken: Bladeren en stelen kunnen vers geoogst rauw als sla worden gegeten en zijn qua smaak mild-nootachtig net als veldsla - kort geblancheerd leveren ze een goede spinazie. Ook de bloemen zijn eetbaar. Ze kunnen als decoratie aan de salade worden toegevoegd, en de gesloten knoppen kunnen als kappertjes worden ingelegd. Zelfs de wortels zijn een smakelijke groente, dat kort gekookt in het water een aroma vergelijkbaar met dat van waterkastanjes heeft.
Als geneeskrachtig kruid zou postelein ontstekingsremmend en antibacterieel moeten werken en zeer goed helpen bij brandend maagzuur en maagontstekingen. In het verleden heeft men het ook vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen gebruikt tegen darmparasieten. Het is heel gemakkelijk te herkennen aan zijn zeer typische ruitvormige, brede bladeren, die in bosjes te vinden zijn. Snijdt men de steel dicht boven de grond af en laat men daarbij de basisbladeren staan, zo groeit de plant verder en zijn meerdere oogsten mogelijk.
Winterpostelein zaden, 750 postelein zaden