Nieuws
Als je kruidentuin of balkon in de nazomer weelderig groen is, is dit weer het beste moment om je schatten te oogsten en te bewaren voor de winter. Want verse kruiden zijn veel meer dan alleen smaakmakers - ze staan voor geur, genezing, smaak en tuinplezier. Maar niet elke conserveringsmethode is geschikt voor elke plant. Sommige verliezen hun aroma tijdens het drogen, andere worden papperig tijdens het invriezen. In dit artikel kom je te weten welke methode ideaal is voor welk kruid
De nazomer is een stille schoonheid, maar ook een kritieke periode voor veel nuttige insecten. Terwijl een groot deel van de tuinbloemen uitgebloeid is en de fruitoogst langzaam ten einde loopt, zoeken wilde bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen en vogels naar de laatste voedselbronnen voor de winter. Met de juiste planten kun je je tuin omtoveren tot een nazomerparadijs voor insecten en vogels.
Als de lucht in het vroege najaar glinstert, zilveren spinnenwebben zich over bloembedden en heggen uitstrekken en de zon de tuin in een warm, zacht licht dompelt, dan is het Altweibersommer, oudewijvenzomer. Een tijd tussen de seizoenen, vol afscheid en overvloed, licht en stille vergankelijkheid. Voor veel tuiniers is dit een van de mooiste periodes van het tuinjaar. Maar waar komt deze eigenaardige term vandaan - en bestaat hij ook elders in Europa?
De nazomer is een tijd van overvloed: tomaten hangen zwaar en vol aan de struiken, bonen klimmen weelderig omhoog, courgettes en pompoenen stapelen zich op in de mand. Alles lijkt tegelijkertijd rijp te worden – en toch heeft de dag maar 24 uur. Hoe groot de vreugde over de overvloed ook is, vaak rijst de vraag:waar moeten we met al die groenten heen? De oplossing is net zo oud als de tuinbouw zelf: groenten conserveren.