Het klein hoefblad is een inheemse wilde plant, die bijzonder vroeg in het voorjaar haar gele bloemen laat zien. De geschubde bloemstelen zijn al in februari te zien, die dan telkens een samengestelde bloem vormen. Als alles om hen heen er nog dof en gruis uitziet, kan men de kleine, stralende zonnen bij de grond niet over het hoofd zien. Daarom is het klein hoefblad een zeer belangrijke voedingsbron voor vele insecten en motten, die gedurende dit jaargetijde bijna niets anders kunnen vinden. Vanuit ecologisch oogpunt gaat het om een echte pioniersplant, die zich vooral graag op braakliggend land vestigt. Zo vindt men het klein hoefblad graag op dammen, in oude steengroeven en berghellingen. Na de tweede wereldoorlog vestigde hij zich erg snel op gebombardeerde puinhopen en ruïnes in vele Duitse steden. De plant houdt van zeer warme en droge locaties en geldt als bio-indicator voor drassige gebieden respectievelijk wisselend vochtige, leemachtige tot kleiachtige grond. Eenmaal gevestigd in de tuin, zal hij daar altijd blijven, want het klein hoefblad vormt met zijn uitlopers een uitgebreid wortelstelsel. Daarom willen sommige mensen het niet in de tuin hebben. Als gekleurde vlek aan het eind van de winter of als weelderige insectenweide is deze plant gewoon niet te toppen. De witte gevederde zaden zijn bovendien een goede voedingsbron voor vogels aan het eind van de winter. Verder is het klein hoefblad ook interessant als geneeskrachtige plant en sinds de oudheid bekent. De bladeren worden als thee of sap gebruikt als slijmoplossend middel tegen hoest. Feitelijk kent men ook het gebruik van het klein hoefblad bladeren als tabaksbladeren. De rook zou een ontspannende werking moeten hebben en is specifiek gebruikt voor astma. Ook in de traditionele Chinese geneeskunde heeft het klein hoefblad een grote betekenis en heet daar: Kuan-Dong-Hua. Tenslotte behoort het klein hoefblad ook nog tot de wilde groente soorten. Men kan de bloemen en bladeren eten, moet het daarmee echter niet overdrijven. De grote bladeren zijn zeer geschikt om te vullen, ze kunnen rauw of geblancheerd worden bereid. Het aroma is licht peperachtig.
Er zijn geen beoordelingen.
Bekijk a.u.b. onze privacyverklaring